- Tarih: 14 Mayıs 2026
- Yazar:
TSD Sinop Şube Başkanı Murat Karagülmez' den Engelli Hakları Tepkisi!
10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında açıklama yapan Türkiye Sakatlar Derneği Sinop Şube Başkanı Murat Karagülmez, engelli bireylerin kazanılmış haklarında geriye gidiş yaşandığını belirterek mevcut uygulamalara tepki gösterdi.
Karagülmez, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’ni ilk imzalayan ülkelerden biri olduğunu hatırlatarak, engelli bireylerin haklarının korunması ve geliştirilmesi yönündeki taahhütlerin uygulamada karşılık bulmadığını ifade etti.
Açıklamasında emeklilik haklarına erişimin zorlaştırıldığını, ÖTV muafiyetlerinde kısıtlamalara gidildiğini ve 2022 sayılı yasa kapsamındaki desteklerin yetersiz hale geldiğini dile getiren Karagülmez, evde bakım hizmetlerinde yapılan değişikliklerle ağır durumdaki birçok bireyin sistem dışında kaldığını savundu.
Engelli bireylerin yaşamlarını sürdürebilmeleri için ihtiyaç duyduğu ortez, protez, tekerlekli sandalye ve akülü sandalye gibi tıbbi ekipmanlarda Sosyal Güvenlik Kurumu desteklerinin yetersiz kaldığını belirten Karagülmez, maliyetin büyük bölümünün vatandaşların omzuna yüklendiğini söyledi.
“Bu cihazlar bir lüks değil, yaşamsal gerekliliktir” diyen Karagülmez, sosyal politikaların yardım temelli değil hak temelli olması gerektiğini vurguladı.
Karagülmez açıklamasında şu çağrılarda bulundu:
“Engelli bireylerin kazanılmış haklarına yönelik tüm geriye gidişler durdurulmalıdır. Ortez, protez, tekerlekli sandalye, akülü sandalye ve tüm tıbbi malzemeler tam ve erişilebilir şekilde karşılanmalıdır. Sosyal güvenlik sistemi engelli bireyleri koruyan ve güçlendiren bir yapıya kavuşturulmalıdır.”
10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nın bir kutlama değil, hak arama ve farkındalık haftası olduğunu belirten Karagülmez, engelli bireylerin eşit ve erişilebilir yaşam hakkı için mücadeleye devam edeceklerini kaydetti.




