21 Kasım 2009/030
SAĞLIĞIMA ENGEL OLMA!
HASTANEMİ GERİ VER!
21 Kasım 2009
Alışveriş merkezi inşaatı nedeniyle, 23 Kasım 2007 tarihinde İstanbul Fizik Tedavi Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin A bloğu bütünüyle kullanılamaz hale gelmiştir. Hastanenin B bloğu ise ciddi hasar görmüştür.
Bu yıkıma bağlı olarak Hastanenin A Bloğunda bulunan 140 yataklı yetişkin servisi, 35 yataklı çocuk servisi, son teknoloji ile yapılan 2 laboratuar, konferans salonu, kütüphane, özel odalar, hekim odaları ile engelli çocukların, omurilik felçlilerin, kas hastalarının ve felçlilerin tedavisinde kullanılan 2 hidroterapi havuzu ve girdap banyosu hizmet dışı kalmıştır.
Hastanenin B Bloğu ise teknik raporuna göre kullanılmasını tehlikeli kılacak derecede hasarlıdır. Bu rapora rağmen insanların yaşamı tehlikeye atılarak kullanımı sürdürülmektedir.
Hidroterapi tedavisini yapamayan, yatarak tedavi kapasitesinin yarısına yakını kaybeden Hastanenin yüzlerce hastası ortada bırakılmıştır. Hastalara 2-3 yılı aşan süreler için randevu verilmektedir. Hastaların tedavisinin geciktiği her gün, tedavi umutları tükenmekte, kalıcı ve giderek ağırlaşan sakatlıklar oluşmaktadır.
A Bloğun boşaltılmasından bu yana tam 2 yıl geçmiştir. Bu süre içinde sadece İstanbul değil bütün ülke bakımından büyük önemi olan Hastane ve hastalar için somut bir çözüm üretilmemiştir.
Sağlık Bakanlığı Hastanedeki hasarın tazmini konusunda bir dava ile yetinirken, Bakanlığın sorumluluğunda olan ve asıl ilgilenmesi gereken hastalar için bir adım dahi atmamıştır.
Bilinmektedir ki bu tür özellikli bir hastanenin işlev kaybına bağlı olarak geçen süre zarfında hastaların mağduriyetinin tazmini mümkün değildir. Erken tedaviye alınmayan, ilaçları düzenlenmeyen, egzersize başlamayan hastalarda ciddi problemler oluşabilir, bu durum damar tıkanmalarına bağlı olarak ölüme kadar gidebilir.
Gelişen bu durumun tek sorumlusu Sağlık Bakanlığı'dır. 1998 yılında hastane arazisinin özel bir şirkete verilmesi, 2 yıldır yıkılan hastanenin yerine yenisinin yapılmaması, hastaların bilerek ve isteyerek mağdur edilmeleri anlaşılabilir, kabul edilebilir bir durum değildir.
Biz SAĞLIĞIMA ENGEL OLMA PLATFORMU olarak Sağlık Bakanlığı'nı göreve davet ediyoruz.
Bizler; engelliler, hastalar ve yakınları, sağlık çalışanları, vatandaşlar olarak;
¨ Her geçen gün ciddi sağlık problemlerinin artmasına neden olan bu durumun aciliyetinin ve öneminin anlaşılmasını;
¨ Hastanemizin yıkılmasının asıl ve tek mağduru olan hastalarımız, sağlık çalışanlarımız ve engellilerimiz için acil ve adil bir çözüm üretilmesini;
¨ Sorunun bu hale gelmesinde ve hastaların mağduriyetinde payı olan tüm sorumluların yargı önünde hesap vermesini;
¨ İstanbul Fizik Tedavi Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin hızla ve tam donanımla yeniden hizmete sokulmasını;
İstiyoruz.
Kaynağını uluslararası sözleşmelerden, Anayasa’dan ve yasalarımızdan alan ve Hükümetin, Bakanlığın uymakla yükümlü olduğu “sağlık hakkı”mıza sahip çıkıyoruz.
Herkesi sorumsuzluklarıyla bizleri sağlığımızdan, haklarımızdan edenlere karşı duyarlı olmaya ve birlikte mücadeleye çağırıyoruz.
SAĞLIĞIMA ENGEL OLMA PLATFORMU
Türkiye Sakatlar Derneği
İstanbul Tabip Odası
Türkiye Kas Hastalıkları Derneği
Sağlık Hakkı Hareketi Derneği
Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği
Spina Bfida Derneği İstanbul Şubesi
Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği İstanbul Şubesi
Halkevleri Bahçelievler Şubesi
Halkevleri Engelli Hakları Atölyesi