Basın Açıklamaları
Hastanemi geri ver
HASTANEMİ GERİ VER
Sağlığıma Engel Olma Platformu
12 Aralık 2009
Carrefour yapıldı, hastanemiz yıkıldı
Engelliler, sağlık çalışanları, hastalar ve hasta yakınları olarak bizler;
Ülkemizin yoğun gündeminin içinde birçok kişinin göremediği, ama asıl sorumluların görmezden geldiği bir sorun için toplandık.
Türkiye’nin en büyük fizik tedavi hastanesi bir market inşaatı yüzünden çalışamaz hale gelmiştir. Bahçelievler’de bulunan Fizik Tedavi Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi 23 Kasım 2007 günü inşaat çalışmaları sırasında ağır bir darbe almıştır.
Bu hastane Sağlık Bakanlığı bünyesindeki 4 fizik tedavi merkezinden, özellikleri açısından Türkiye’deki 2 hastaneden biriydi. Özellikle engelli çocukların, omurilik felçlilerinin, kas hastalarının ve felçlilerin tedavisinde kullanılan 2 hidroterapi havuzuna sahipti.
Carrefour inşaatı sırasında hastanenin en önemli bölümü olan A Bloğu yıkıldı, idari hizmetlerin yer aldığı B Blok ileri derecede hasar gördü. Hastane işlevinin %75’ini kaybetti.
140 yataklı yetişkin servisi, 35 yataklı çocuk servisi, son teknoloji ile yapılan 2 laboratuarı, konferans salonu, kütüphanesi ile 2 hidroterapi havuzu ve girdap banyosu hizmet dışı kaldı.
Hastanenin internet sitesine girdiğinizde sanki hiçbir şey olmamış gibi, sanki bu binalar aynı şekilde çalışıyormuş gibi anlatılıyor. Sanal ortamda her şey normal görünüyor. Ama hayatın gerçeği işte karşımızda, koskoca hastane, adım adım bir yok oluşa sürükleniyor.
Sağlık Bakanlığı iki yıldır seyirci kaldı
Yıkımın üzerinden 2 yıl geçti. Carrefour inşaatı bitti, çalışmaya başladı. İki yıl içinde hastane ise neredeyse çalışamaz hale geldi. Yıkılan bina olduğu gibi kaldı. Hasar gören bina ise kurallara uygun bir şekilde güçlendirilmedi. Neden yenilenmediği, neyin beklendiği ise açıklanmadı.
Bu 2 yıl içinde binlerce hasta mağdur edildi. Bazılarının tedavileri hiç yapılamadı. Geciken, yapılamayan tedaviler nedeniyle hastalarda kalıcı hasarlar oluştu. Temel bir insan hakkı olarak sağlığımız tehlikeye atıldı.
Sadece engelliler değil buradan sağlık hizmeti alan tüm herkes mağdur edildi. Buraya ülkenin her yanından hastalar geliyordu. İstanbul Fizik Tedavi, sadece İstanbul’un değil, tüm Türkiye’nin sağlığını etkiler hale geldi.
Hasarlı binada insanlar çalıştırılıyor
Sorun yalnızca hastaların, engellilerin tedavisinin engellemesiyle sınırlı da değil. Bu binalardan biri ağır hasarlı. Bunu yetkili bir üniversite raporla söylüyor. Rapor B bloğun kullanılması insan hayatı için tehlikelidir diyor.
Peki ne yapılıyor; girilemez denilen binada onlarca insan çalışmak zorunda bırakılıyor.
Burada bir değil, birden fazla hak ihlal ediliyor. Yetkililer, sağlık çalışanlarının, doktorların, hemşirelerin, hasta bakıcıların, memurların yaşamını hiç umursamıyor. Soruyoruz, insan yaşamından öte ne var, siz neye değer veriyorsunuz?
Deprem riski en yüksek olan bir şehirde insanları bu binaya sokmak, cinayet girişimidir. İnsanlar öldükten sonra değil, yaşarken uyarıyoruz.
Hastanemiz sahipsiz mi
Bizler Cumhurbaşkanımızdan, il sağlık müdürümüze varıncaya kadar her makama başvurduk. Ama hala ortada anlayabileceğimiz bir yanıt yok. Her vatandaşın sahip olduğu haklarımızla soruyoruz: Sağlık alanında kullanım şartıyla devlete bağışlanmış bir araziyi Carrefour’a devreden kim? Vatandaşın ihtiyacını yok sayıp, kar amaçlı bir şirkete arazi vermenin karını alan kim? Hasar gören binayı onarmak, yenisini yapmak yerine ne zaman biteceği bilinmeyen bir davayı bekleyen kim? Hastaları ortada bırakan, kalıcı şekilde sakat kalmalarına, sakatlıklarının ilerlemesine neden olan kim? Hasarlı bir binada sağlık çalışanlarının görev yapmasını, hastaların ve yakınlarının girip çıkmasını görmezden gelen kim? Hastanenin kapısında Sağlık Bakanlığı yazıyor, soruyoruz gerçekten bu hastanenin sorumlusu kim?
Bu soruların yanıtlarını alıncaya kadar sorumluların peşini bırakmaya niyetimiz yok!
Sağlık Bakanlığına soruyoruz
Hak sahipleri olarak bu binalardan sorumlu olanlara sesleniyoruz. Sağlık Bakanlığı’ndan açık biçimde talep ediyoruz:
· Hasarlı bina için derhal önlem alınsın!
· Tüm sağlık çalışanlarının, hastaların ve yakınlarının can güvenlikleri korunsun.
· Hastanemiz aynı yerde, yeniden ve daha verimli çalışır hale getirilsin!
· Hastalarımız daha fazla mağdur edilmesin, bir an önce sağlık hizmetlerinden beklemeden, hızla yararlanmaya başlatılsın.
· Kamu hakkını, kamu mülkünü ranta dönüştürenler, halkın sağlığını ve can güvenliğini tehlikeye atanlar yargı önüne çıkarılsın!
· Yeni ve daha fazla fizik tedavi hastaneleri açılsın!
· Sağlığımızın önündeki bürokrasi duvarları kaldırılsın
Sağlık Hakkımızı koruyacağız
Anayasamız, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve ülkemizin imzaladığı uluslararası sözleşmeler sağlığın herkes için hak olduğunu kabul etmektedir. Vatandaşların bu hakkının korunması ve yerine getirilmesinin sorumluluğunu ise Hükümetin, Sağlık Bakanlığı’nındır.
Sağlık; herkesin eşit, ücretsiz erişebilmesi gereken hakkıdır. Hükümet hakkımıza saygı duymak bir yana, her gün sağlımızı tüketiyor. En son yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı bunun en açık örneğidir. Özel sağlık kuruluşlarının aldığı fark ücreti yüzde 70 çıkarılmıştır.
Sağlıkta devrim yaptık diyenler, sağlığı üstümüze yıktılar. Sağlık hizmetini erişilemez hale getirdiler. Bizler hakkımıza sahip çıkacağız.
Hastanemizi geri alıncaya, hastalarımızın mağduriyeti giderilinceye kadar her yerde olacağız.
Tek hastalarımız adına, kurumlarımız adına yaşanan bu açık görev ihmalini, hak ihlalini mahkemelere taşıyacağız. Sadece basın önünde değil, hukuk önünde de hesap soracağız.
Hukukun saati işlemeye başlamıştır; susanları, görmezden gelenleri, görevini yapmayanları, halka, hakka ve hukuka saygı duymayanları uyarıyoruz!
Yeni ve zorlu bir yola çıkmış bulunuyoruz. İnancımızla, hukuktan ve halktan aldığımız güçle bu yolu tamamlayacağız. Hastanemizin yenilenen binalarının açılışını daha da görkemli bir şekilde yaparak başarımızı kutlayacağız.
Biz bu davayı kazanacağız.
Mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz.
İstanbul Tabip Odası
TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu
Türkiye Sakatlar Derneği
Türkiye Kas Hastalıkları Derneği
Sağlık Hakkı Hareketi Derneği
Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği
Spina Bfida Derneği İstanbul Şubesi
Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği İstanbul Şubesi
Halkevleri Bahçelievler Şubesi
Halkevleri Engelli Hakları Atölyesi
Yazdır
E-Posta
Facebook
Twitter
Google
MySpace
Anasayfam Yap
Favorilerime Ekle
Siteyi Öner